Aansluitkosten elektrisch koken

Extra vastrecht kosten 840 euro per jaar.

De Volkskrant 29 juni 2019 opinie:

Duurzaam? Duur!

Als je je gasmeter wilt laten verwijderen, kan je dat eenmalig 700 euro kosten. Het kan erger. Ik had besloten van het gas af te gaan en en op een warmtepomp over te gaan. Dat was weliswaar een flinke investering, maar het gaf me een goed gevoel en op de lange duur zou het een flinke besparing opleveren.

Tijdens de verbouwing- ik kon op dat moment al niet meer terug- kwam aan het licht dat dan wel de capaciteit van de elektriciteitsleiding verhoogd moest worden. Extra vastrechtkosten: 70 euro per maand, dat wil zeggen 840 euro per jaar. En niet eenmalig, maar jaar in, jaar uit.

Chris Kooyman, Amsterdam

Buro EPN: verzwaring elektra aansluiting van 3 x 25 Ampere naar 3 x 35 Ampere.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/inductie-kookplaat/

Nodig: extra stroomdraad en aanpassen meterkast

Als je alle ‘pitten’ van je inductieplaat gebruikt, gaat er veel stroom naartoe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar je inductie kookplaat, en een speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker van je kookplaat. Bovendien neemt de kookplaat 2 groepen in je meterkast in beslag (bij een grote kookplaat zelfs 3 groepen). Het aanleggen van de stroomdraad + stopcontact + eventueel extra groepen in de meterkast kost zo’n € 600.

Misschien zwaardere aansluiting nodig

Verder moet jouw aansluiting op het stroomnet misschien verzwaard worden. Oudere huizen hebben meestal nog een aansluiting van 1x25A, die moet je laten omzetten naar 3x25A. Dat kost eenmalig ruim € 200 (afhankelijk van je netbeheerder). Nieuwbouwhuizen hebben vaak al een aansluiting van 3x25A: die hoef je niet te laten verzwaren. De jaarlijkse netbeheerkosten blijven gelijk:  zo’n € 300 per jaar.

Meer stroomvreters? Laat verdeler plaatsen in de meterkast

Heb je meer apparaten die veel stroom vragen (hoog piekvermogen)? Bijvoorbeeld óók een grote volledige warmtepomp en een elektrische auto die je thuis oplaadt? Als die allemaal tegelijk stroom vragen, heb je een nóg zwaardere aansluiting nodig: 3x35A. Dat kost flink wat geld: het omzetten naar 3x35A kost eenmalig ruim € 200 euro. En daarnaast betaal je voor deze aansluiting flink hogere netbeheerkosten: zo’n € 940 per jaar. Dat is ruim € 600 per jaar extra.
Tip: laat een voorrangsschakelaar in je meterkast plaatsen, daarmee zorg je dat bepaalde apparaten voorrang op het stroomverbruik krijgen (de inductieplaat gaat bijvoorbeeld voor, de warmtepomp of wasdroger schakelt even uit als je gaat koken). Je hebt dan geen zware 3x35A aansluiting nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *