subsidie zonnepanelen

Verhagen knikkert kleine zonnepanelen (tot 15 kWp) en offshore windparken uit de SDE-regeling

30 november 2010

DEN HAAG (Energeia) – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA) wil iedere euro die hij uitgeeft voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) efficiënt besteden. De subsidieregeling wordt daarom omgevormd om op korte termijn zoveel mogelijk “meters te maken”, zoals dat heet. Alles is gericht op het nakomen van de Europese verplichting 2020. De consequenties hiervan zijn groot. Innovatie heeft geen plaats meer binnen de SDE+. Kleine zonnepanelen ook niet. Bovendien vallen grootschalige bij- en meestook van biomassa en offshore wind buiten de boot.

zie http://www.energeia.nl/preview.php?Preview=1214

De landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen tot 15 kWp genaamd SDE (subsidie duurzame energie) was in 2010 in 1 dag overtekend. 80% van de aanvragen werden afgewezen.

Voor 2011 wordt er een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen: de SDE+.

Voor particulieren die met enkele panelen stroom willen terugleveren is deze subsidieregeling niet meer beschikbaar.

Er zijn nog wel enkele gemeentes die een eigen subsidieregeling hebben.

Bijvoorbeeld de gemeente Delft. nadeel van deze regeling is dat er wel een EPA advies moet zijn opgemaakt.

Zonnepanelen ten minste 2 m2 geïnstalleerd oppervlak €2,- Wp

zie http://www.solarnrg.nl/nieuws/ook-zonnepanelen-uit-subsidie-delft

Ook zonnepanelen uit subsidie Delft

De subsidie “Bestaande stad bespaart energie” in Delft is eind 2010 nog maar voor 1/4 aangevraagd. Van de 400.000 euro is nog 300.000 over voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame energie in bestaande woningen. Particuliere woningeigenaren kunnen de subsidie aanvragen. De regeling geldt nog tot en met 31 december 2012.

Voor het aanbrengen van zonnepanelen is 2 euro per wattpiek beschikbaar tot een maximum van 1000 euro. Wie echter 20 tot 30% van zijn stroombehoefte met zonnepanelen dekt krijgt van de gemeente 300 euro extra. En wie ruim éénderde uit zonnestroom haalt krijgt zelfs 750 euro bovenop de 1000 euro subsidie. Totaal is dus 1750 euro binnen te halen door in Delft zonnepanelen op het dak te leggen.