douchen in de caravan

Een pies straaltje warm water in de caravan.

 

Heeft u ook een caravan met een keukengeiser en een douchecabine? Enn…. wel eens gedoucht?
Een flauw straaltje hè? En als er ook nog een kopje wordt afgewassen terwijl u staat te douchen, dan krijgt u een koude douche.  Willen we dat in de 21-ste eeuw?

Een oplossing voor dit comfort probleem is een badgeiser aanschaffen. Alleen waar laat je die. Hij is nogal groot: 1 meter hoog. Bovendien is die duur en de gasfles is vrij snel leeg.

Dé oplossing die ik in mijn caravan heb gemaakt is een hybride systeem:  Een elektrische boiler in serie met een geiser. Als de boiler opgewarmd is,  komt er een flinke straal warm water uit de douche. Bovendien kan er ook warm water worden getapt in de keuken zonder dat het water in de douche koud wordt.

Ik heb een 30 liter boiler die het water opwarmt tot 70 °C. Daarmee heb je 60 liter water van 42 ° C .  Warm genoeg voor een douche van 10 minuten bij een straal van 6 liter per minuut.
Dat is 3 x zoveel als de geiser doet met 2 liter per minuut.

Als je langer dan 10 minuten onder de douche staat dan komt de geiser in aktie. Dus je staat niet gelijk onder een koude douche, maar een krachtige straal is het niet meer. 2 liter per minuut dus, genoeg om de zeepresten af te spoelen.

Op sommige campings is het elektrisch vermogen dat maximaal van het aansluitpunt kan worden gebruikt beperkt. Bij 6 ampère is dat maximaal 1380 Watt.

De elektrische keukenboilers van 2000 Watt kunnen dus niet op de camping gebruikt worden.
Hot-fill boilers hebben een lager vermogen. Ik heb  gekozen voor een boiler met een verwarmingselement van 500 Watt. Het nadeel is wel dat het 3 uur duurt voordat het water in de boiler is opgewarmd, maar dat geeft niet, want we douchen toch niet allemaal tegelijk.
En als we dat wel willen dan is dat 5 minuten douchen met een flinke straal voor 2 personen.