douchen met zonnewarmte is een feest

Heb je een zonneboiler? – En doet ie het goed?

Op dit soort vragen moet ik het antwoord schuldig blijven, want het door de zon opgewarmde water in het voorraadvat wordt naverwarmd door mijn combi-ketel. Want op bewolkte dagen doet de zonne-boiler het niet. In het begin ging ik nog wel eens kijken op zolder, waar de boiler naast de Combi-ketel staat. Er zit een temperatuurmetertje op de boiler en als de zon niet schijnt, dan is het water in de boiler 20 °C en dat is maar 5 °C meer dan het koude water uit de kraan.

Als de hele dag de zon schijnt, dan wordt het water in de boiler soms wel 90°C. Toch merk ik daar niets van als ik onder de douche sta. Ik heb een thermostatische douchekraan, die warm- en koud water mengt tot 40 °C Kouder of warmer kan ook, maar 40°C vind ik net lekker.

Als het water in de boiler 90°C is en dat wordt gemengd met 15 °C koud water door de douchekraan dan zou je toch zeggen dat er meer koud water bijgemengd moet worden om op die 40°C uit te kunnen komen? Er moet dan toch een krachtiger straal uit de douchekop kunnen komen? Nee dus. Je hebt alleen een sterk vermoeden dat je gratis douchet als de zon de hele dag geschenen heeft.

Hoe zit dat nou? Volgens de installateur wordt het warme water van de boiler eerst  verlaagd naar 60 °C door een mengventiel,en daarna wordt het warme water naverwarmd door de combi-ketel. Bij 60 °C verwarmt de combi-ketel niets meer bij want ik heb een zg. modulerende combiketel met gaskeur zonne-energie (ZE).

Alleen.. en daar zit hem de kneep: de maximale watertemperatuur die de ketel kan hebben is 60 °C! Dat heeft iets te maken met het aluminium blok of zoiets, maar daar heb ik geen verstand van.

Dus er komt altijd evenveel warm water uit de douchekop. Zon of geen zon. Nu komt er bij ons maar een flauw straaltje warm water uit de douche, want de ketel heeft een comfort klasse 3 (CW3), zei de installateur. Jammer, want ik dacht dat je met zo’n zonneboiler, die mij een lieve duit heeft gekost, wel wat meer comfort kan krijgen.

Dus ik bellen met de installateur. – Nee, dat kan niet, of u moet de ketel vervangen door een grotere met meer warm-water capaciteit. CW 4, 5 of 6 heette dat. – En, wat kost dat dan? Het kwam met installatie ongeveer op 2000 Euro uit. – Daar moet ik nog even over nadenken, zei ik en verbrak de verbinding. Ik had de ketel pas 5 jaar geleden vervangen en hij zou 15 jaar meegaan werd mij verzekerd. Nu al vervangen werd mij iets te gortig. Balen dus.

Dan maar even googelen. Dat even werd wel 6 uur maar toen ik googelde “ douchen met zonnewarmte” kwam ik op een websiteje waar een stukje stond : Douchen met zonnewarmte is een feest.

He, he, mijn probleem werd leuk uit de doeken gedaan. En de oplossing was zo simpel..

Er moet een omschakelventiel bij die het warme water direct Van de boiler naar de douche brengt. Niet via de combi-ketel. Dan merk je dat er veel meer warm water uit de douche komt als het water in de zonneboiler warmer is dan 50 °C, en dan is meer dan de helft van de tijd zo. Het gevolg is wel dat ik met zo’n heerlijke krachtige

straal wat langer douche, want een gratis douche is wel zo lekker.

Hoe? Zie onderstaand plaatje.