badkamer ventilatie van Henk en Ingrid

MAG IK NU???

U kent het wel. Maandagochtend. 7 uur op, een snelle douche, aankleden en op naar de file.
De wekker van Henk gaat om 7.00 uur af, en die van mij 10 minuten later. Soms hoor ik de wekker van Henk afgaan en draai me dan nog eens lekker om. Ik kan ook niet eerder opstaan, want Henk heeft 10 minuten nodig om te douchen. Daarna ga ik.
Vanochtend ging het even mis.  Ik rammelde aan de klink van de douchedeur, die op slot was.  Ik hoorde de douche plenzen, en riep:
‘MAG IK NU?’ geen antwoord. ‘Henk, ben je klaar?’ , nu wat luider.
‘ Nog 2 minuten’ , hoor ik boven het gespetter uitkomen. Kut, dan maar weer even naar bed, want om nu alvast koffie te zetten voor mijn mannetje vond ik pedagogisch niet slim. Dat was zijn taak en als ik dat ga doen als hij te lang doucht, dan wordt dat heel snel een gewoonte.
‘Ingrid, ik ben klaar! ‘ , riep Henk vanuit de hal, die grenst aan de badkamer en onze slaapkamer. Ik zei niets terug, want ik was een beetje boos, en liep direct door naar de badkamer. Toen ik de deur van de badkamer opende kwam de damp me tegemoet.  Hij was vergeten de ventilatie op de hoogste stand te zetten. Opeens hoorde ik het geraas van de ventilator. Henk was dus beneden in de keuken, en had de ventilatie op de hoogste stand gezet. Wel te laat om nog in de spiegel in de badkamer te kunnen kijken.
Dit moet anders. Ik zal het er vanavond met hem is over hebben.  Nu, snel aankleden,  een kop koffie en een sigaret en tegelijkertijd het thermosflesje met koffie voor in de file vullen. Als ik beneden kom hoor ik Henk nog dag roepen en slaat de voordeur achter zich dicht. Geen zoentje dus dit keer, maar gelukkig heeft ie wel een kop koffie voor me ingeschonken.  Ik ben laat, dus een beetje haast is geboden. 10 minuten later weg is een half uur extra in de file. Brood smeren laat ik achterwege, ik neem wel wat uit de kantine. Nog even snel mijn oorlogskleuren opdoen en wegwezen. In de auto bedenk ik mij opeens dat ik de ventilatie niet terug  gezet heb in de laagstand. stom. Nu wordt de warme lucht totdat we vanavond thuiskomen naar buiten geblazen en vervangen door frisse lucht, die vandaag wel erg fris is, want het vriest.
Hè, de kop is eraf, de file op de terugweg viel gelukkig mee; niet meer dan een half uur.  Bij Appie Heyn was ik ook snel door de kassa heen. 3 in de rij, kassa erbij. Een prima service.
Henk is al thuis, en wil wel koken. ‘Fijn !’ en ik schenk 2 wijntjes in en plof op de bank. Ik laat de dag aan me passeren, en kom uit op vanochtend. Dat moet anders, anders krijgen we zeker ruzie over het ochtendritueel. Na het eten geef ik hem nog een paar wijntjes, en dan ga ik hem een beetje kietelen. Hij heeft een MTS elektrotechniek diploma, en hij vindt van zichzelf dat erg handig is…. Zo gedacht, zo gedaan.  Na het eten bekeken we een romantische film en dronken nog wat. Daarna zette ik het kastje uit en zette wat achtergrondmuziek op waar hij van hield.
‘Zeg lieverd, weet je wat ik zo fijn aan jou vind?’ ‘ ja, dat weet ik’, en Henk keek mij verwachtingsvol aan. ‘ ja, dat ook, maar ik bedoel nu meer jouw kwaliteiten buiten het bed’. En ik ging snel verder met: ‘ je bent ook zo handig in huis. Zou je niet iets aan de ventilatie van de badkamer kunnen doen? Iets dat je ’s ochtends vroeg niet meer naar de keuken hoeft om de ventilatie van de badkamer op hoog te zetten, en dat ik de ventilatie niet meer na ons douchen op de laagstand hoef te zetten? Vanochtend was ik het namelijk vergeten, en nu heeft de ventilator de hele dag op de hoogstand gestaan. misschien kan jij wat bedenken? Wil je nog een wijntje? ‘ en ik stond gelijk op om hem wat in te schenken. Henk dacht na… Ik had hem op de juiste manier gekieteld, en nu moest ik mijn mond houden om hem na te laten denken.
Hmmm, ik hoorde hem denken… Opeens klaarde zijn hoofd op en hij sprong op van de bank. ‘ ik heb de oplossing, gewoon een vochtsensor in de badkamer, die de ventilatie aanstuurt. Effe googelen.’ en hij kroop achter de computer. Na een half uur kwam hij terug. ‘ik heb een hygrostaat besteld, en zaterdag koppel ik die aan de ventilatie. Als de relatieve vochtigheid in de douche meer dan  70 % is, dan gaat de centrale ventilator automatisch naar de hoogstand, en zodra de relatieve vochtigheid daalt naar 65% dan gaat de ventilator weer naar de laagstand’. ‘wat slim van jou, ik verheug me er nu al op dat ik weer in de spiegel van de badkamer kan kijken’. Die zaterdag ging Henk aan de slag; hij boorde een gat door het plafond van de badkamer en trok een kabel van het kastje, dat hygrostaat heette, naar de ventilator op zolder. Hij was nog een uurtje met de soldeerbout in de weer, en toen riep hij: ‘ KLAAR!, kom je even kijken?’ inde badkamer liet hij mij het kastje zien, dat op ooghoogte aan de muur was bevestigd. Er zat een draaiknop op en een schaalverdeling van 40 tot 90%.  ‘ zet hem maar op 70’ Henk stond achter mij, en ritste de rits van mijn jurk langzaam naar beneden.. ‘ we gaan hem nu testen’ zei hij en ik kreeg een donkerbruin vermoeden wat hij bedoelde…. Het werkte, na 3 minuten samen douchen ging die omhoog, ik bedoel, ging de ventilator naar de hoogstand… Toen we 10 minuten later op bed lagen uit te rusten, ging die weer naar de ruststand. Hè, ik bedoel: we hoorden dat de ventilator op zolder weer naar de laagstand ging. Dat is handig, dacht ik, nu weet ik in het vervolg wanneer Henk klaar is ( met douchen, bedoel ik. Ik denk niet meer helder! )